UWAGA: Niniejsza strona jest STRONĄ ARCHIWALNĄ!
Prawidłowy adres strony PSSE w Wieliczce:
https://www.gov.pl/web/psse-wieliczka

Infolinia dla obywatela w sprawie kwarantanny i zdrowia tel.  222 500 115 
   Chcesz uzyskać odpowiedź online? Pytania i odpowiedzi oraz chat 24/7
   (kliknij tutaj, chat ikona w prawym dolnym rogu)

Bieżące informacje i pytania odnośnie koronawirusa znajdują się w  serwisie rządowym: https://www.gov.pl/web/koronawirus  Wszystkie publikowane na tej stronie materiały to oficjalne komunikaty, informacje, porady potwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny.

Szczepienie przeciwko COVID-19 - https://www.gov.pl/web/szczepimysie
Infolinia dla osób, które chcą uzyskać informację na temat szczepień - numer 989, dla osób telefonujących z zagranicy (22) 62 62 989.

Formularz kwalifikacji na test w kierunku SARS-CoV-2 - https://www.gov.pl/web/dom
Masz objawy koronawirusa lub miałeś kontakt z osobą zakażoną? Chcesz dostać skierowanie na test? Wypełnij formularz online, który na podstawie Twoich odpowiedzi określi, czy się na niego kwalifikujesz.

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kwarantannie.
https://www.gov.pl/web/koronawirus/wszystko-co-powinienes-wiedziec-o-kwarantannie

Kwarantannę  należy zgłaszać:
1. online poprzez formularz na stronie https://www.gov.pl/web/gov/zglos-kwarantanne
2. lub poprzez infolinię na numer + 48 222 500 115.

Aplikacja kwarantanna domowa
https://www.gov.pl/web/koronawirus/kwarantanna-domowa

Test w mobilnym punkcie pobrań - Masz objawy zakażenia i lekarz skierował Cię na test?  Zrób go w mobilnym punkcie pobrań.

Wytyczne przeciwepidemiczne zamieszczone na stronach poszczególnych ministerstw we współpracy z GIS
https://www.gov.pl/web/gis/wytyczne-zamieszczone-na-stronach-poszczegolnych-ministerstw-we-wspolpracy-z-gis


8 TYGODNI DO ZDROWIA – to kompletny program profilaktyczno-treningowy.

Ze wszystkich stron docierają do nas mity i półprawdy dotyczące zdrowego życia. Z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia powstała strona, na której znajdziemy rzetelne informacje o zdrowym żywieniu. ncez.pl - to adres nowej strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Jej...

Informacja ws. nowego koronawirusa

Sytuację epidemiologiczną ws. nowego koronawirusa SARS-CoV-2 monitoruje na bieżąco Główny Inspektorat Sanitarny. Jest to sytuacja szybko ewoluująca, a informacje są aktualizowane w miarę ich udostępniania. Aktualne informacje dostępne są pod adresem:  https://gis.gov.pl/kategoria/aktualnosci/

Liczba przypadków oraz ich rozmieszczenie geograficzne przygotowane przez John Hopkins University CSSE (Center for Systems Science and Engineering)  na podstawie źródeł: WHO, U.S CDC, ECDC, CDC w Chinach, NHC, DXY: Wuhan Coronavirus Cases Map.

Informacja Ministerstwa Zdrowia - Co musisz wiedzieć o koronawirusie ,
Informacje i zalecenia - gov.pl/koronawirus

Zobacz:
ZUS -Świadczenia chorobowe dla osób objętych obowiązkową kwarantanną po przekroczeniu granicy
Q&A dotyczące żywności i koronawirusa
Informacja dla seniorów
Informacja GIS w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem
Komunikat dla podróżujących nr 60 [31 marca 2020]
Wstrzymanie szczepień obowiązkowych w ramach Programu Szczepień Ochronnych
Informacja GIS dla osób powracających z północnych Włoch [27 lutego 2020]
Wyjaśnienia PIP w związku z koronawirusem
Rekomendacje MEN dla dyrektorów przedszkoli, szkół i placówek oświatowych
Materiały informacyjne dla szkół, przedszkoli i placówek oświatowych dotyczące profilaktyki zdrowotnej
Lotnisko Kraków Airport wdrożyło procedury w związku z koronawirusem
Nowy koronawirus SARS-Cov-2 – ZALECENIA [21 lutego 2020]
Przesyłki z Chin (listy lub paczki)
Zasady postępowania epidemiologicznego i medycznego w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2). [14 lutego 2020]
Zasady postępowania w PODRÓŻY LOTNICZEJ oraz w portach lotniczych w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2) [18 lutego 2020]

Czytaj więcej...

Zmiany dotyczące procedury powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności

Informujemy, że w roku 2020 zaszły istotne zmiany dotyczące procedury powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności. Z dniem 1 stycznia 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii (Dz. U. z 2019 r. poz. 2499). W związku z ww. rozporządzeniem w przypadku, gdy skład produktu będzie właściwy dla przypisanej kategorii żywności nie będzie prowadzone postepowanie wyjaśniające i w rejestrze zamieszczony zostanie stosowny wpis „nie prowadzono postepowania, proponowana kwalifikacja jest prawidłowa”, wówczas z przedsiębiorcą nie będzie prowadzona odrębna korespondencja (przyjęcie do wiadomości). Taka korespondencja nie będzie też przesyłana do jednostek Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Podstawową formą komunikacji, w takiej sytuacji będzie rejestr.

Informacje o zmianach w rozporządzeniu dostępne są na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl/aktualnosci/zmiany-w-rejestrze-produktow-objetych-obowiazkiem-powiadamiania/.

Ponadto z dniem 4 lutego 2020 r. Główny Inspektor Sanitarny wdroży nowy elektroniczny system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu środków spożywczych. Informacje o systemie opublikowano na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl/aktualnosci/4-lutego-gis-wdrozy-nowy-elektroniczny-system-powiadamiania-o-wprowadzeniu-do-obrotu-srodkow-spozywczych/.

Bezpieczne ferie

Ferie to radosne, ekscytujące wydarzenie. Aby móc w pełni cieszyć się urokami zimy powinniśmy zadbać o to, by wypoczynek dzieci i młodzieży odbywał się w sposób bezpieczny, a przygotowane przez organizatorów i wybrane przez rodziców i dzieci formy wypoczynku nie tylko sprawiały radość, ale miały funkcję edukacyjną i pozostawiły miłe wspomnienia.

Czytaj więcej...

Zobacz

Polecamy

Kontakt

Punkt Informacyjny:
tel. + 48 222 500 115
fax. +48 12 289 05 00

email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2022  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wieliczce