Rozporządzenie dot. żywienia dzieci i młodzieży

Informacja dotycząca nowego rozporządzenia w sprawie sprzedaży środków spożywczych dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieliczce informuje, iż w  Dzienniku Ustaw z dnia 1 sierpnia 2016 r. ogłoszono Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.  w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 1 sierpnia 2016 r.), które weszło w życie z dniem 1 września 2016 r.

Jednocześnie traci moc Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie środków spożywczych  przeznaczonych dla dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty  oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256).

Rozporządzenie określa:

Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

Żywienie zbiorowe dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty:

Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu  oświaty muszą  spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia  dla populacji polskiej.

Środki spożywcze  dobiera się w taki sposób, aby :

 - na całodzienne żywienie składały się  środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych

 - posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze,

  - zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników

  - od poniedziałku do piątku podawane były nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%,

- napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie  więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu gotowego do spożycia

- w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw, owoców

- co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby

Każdego dnia były podawane:

- co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych

- co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych

- warzywa lub owoce w każdym posiłku

- co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji 

Do dnia 31 grudnia 2016 roku  w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w Rozporządzeniu  Ministra  Zdrowia  z dnia 26 sierpnia 2015.

 

Zobacz

Polecamy

Kontakt

Punkt Informacyjny:
tel. + 48 222 500 115
fax. +48 12 289 05 00

email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2021  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wieliczce