Rozporządzenie dot. żywienia dzieci i młodzieży
Informacja dotycząca nowego rozporządzenia w sprawie sprzedaży środków spożywczych dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieliczce informuje, iż w Dzienniku Ustaw z dnia 1 sierpnia 2016 r. ogłoszono Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 1 sierpnia 2016 r.), które weszło w życie z dniem 1 września 2016 r.
Jednocześnie traci moc Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie środków spożywczych przeznaczonych dla dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256).
Rozporządzenie określa:
Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
Żywienie zbiorowe dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty:
Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
Środki spożywcze dobiera się w taki sposób, aby :
- na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych
- posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze,
- zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników
- od poniedziałku do piątku podawane były nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%,
- napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu gotowego do spożycia
- w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw, owoców
- co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby
Każdego dnia były podawane:
- co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych
- co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych
- warzywa lub owoce w każdym posiłku
- co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji
Do dnia 31 grudnia 2016 roku w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015.